Düne kadar kahve yaparken bugün demlemeye başladık. Aynı ürünü alıp başka başka şekillerde işleyip, başka başka yöntemlerde demliyoruz. Pahalı makinalarla öğüten de var, manuel çalışan el değirmenleri ile keyfince öğüten de.
Ayaküstü, şehir koşuşturmasına ara verip iki dakikada espressosunu yudumlayan da var, saatlerce bekleyip ilginç bir mekanik heykeli anımsatan düzenekte (cold brew) soğuk demleyen de. Eğer gündelik hayat koşuşturmasında, nefes alacağınız kısıtlı bir zaman diliminde ağzınıza layık bir kahve içmek istiyorsanız size tavsiyemiz “dripper” yani damlatma yöntemi ille kahve demlemeniz. Bu yöntem hem çok zamanınızı almayacak, hem de birkaç püf noktasına dikkat ederseniz mükemmel bir kahve şölenine katılacağınız bir teknik.
Pour Over (Kahve Üzerine su dökme) üçüncü dalga kahvecilikle birlikte popülerlik kazanan bir yöntem, dripper terimini duymamış olsanızda V60 adını biliyorsunuzdur. V60 Hario firmasının ürettiği ürüne verdiği isim, bu isim kullanılan demleme aparatının V harfi şeklinde olması ve 60 derece açıya sahip olması.
V60 mini kahve sürahisi ya da kahve fincanı üzerine oturabiliyor. Plastik, porselen, cam, hatta bakır V60 var. İki farklı boyu var V60’ların 01-02, 01 boyu 20gr ve altı kahve demlemek için daha uygun.
DRIPPER/V60 ile DEMLEMENİN PÜF NOKTALAR
GEREKLİ MALZEMELER
Öncelikle bir makina demlemesine göre çok farklı bir deneyim. V60 tabanında kocaman bir delik var, bu da demek oluyor ki suyu dikkatli dökmemiz lazım, yoksa olduğu gibi aşağıya iner. Nefis kahve içebilmeniz için taze ve doğru öğütülmüş kahveniz olmalı. Eğer dripperınız,filtre kağıdınız yoksa buradan alabilirsiniz. Kahveyi nereden alacağınızı söylemiyorum bile